Zo werkt de zonnebank
Geschreven op: 5 oktober 2024
We hebben in Nederland helaas niet altijd even veel zon, maar veel mensen hebben wel de wens om het hele jaar door een mooie bruine teint te hebben. En om nou elke maand op vakantie te gaan naar de zon is wellicht ook niet de beste oplossing (wel de lekkerste). Gelukkig is hier een oplossing voor. Al jaren zijn zonnebanken een populaire manier om die gewilde bruine tan te krijgen, zonder uren in de zon te hoeven liggen. Maar wat gebeurt er precies als je onder de zonnebank ligt? Wat zijn de risico’s en zijn er alternatieven? In deze blog lees je alles over hoe zonnebanken werken, welke soorten er zijn en wat je moet weten voor veilig gebruik.
Alles wat je moet weten over een zonnebank
Een zonnebank gebruikt UV-straling om je huid te bruinen. Deze UV-stralen bootsen de werking van de zon na, maar werken vaak sneller. Er zijn twee soorten UV-stralen die belangrijk zijn: UV-A en UV-B. UV-A stralen zorgen voor het directe bruinen van je huid, terwijl UV-B stralen vooral de aanmaak van vitamine D stimuleren en ook kunnen zorgen voor huidverbranding.
Er zijn verschillende soorten zonnebanken die je kunt gebruiken:
- Horizontale zonnebanken zijn de meest voorkomende. Hier lig je onder de lampen, wat comfortabel kan zijn voor langere sessies.
- Verticale zonnebanken laten je staand bruin worden. Dit type zorgt vaak voor een gelijkmatigere bruining omdat je niet hoeft te draaien.
- Gezichtsbruiners zijn zonnebanken die extra UV-straling op het gezicht richten, voor een gelijkmatig gebruind gezicht.
Het type zonnebank dat je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en hoe snel je resultaat wilt zien.
Moet je draaien onder de zonnebank?
Veel mensen vragen zich af of je ook moet draaien onder de zonnebank. Dit hoeft bij verticale zonnebanken meestal niet, omdat hierbij de UV-stralen vanuit alle hoeken komen. Maar bij horizontale zonnebanken wordt vaak aangeraden om af en toe te draaien om een gelijkmatige bruining te bevorderen.
Na hoeveel keer ben je bruin?
De snelheid van bruinen verschilt per persoon en is afhankelijk van je huidtype en de sterkte van de zonnebank. Over het algemeen kun je na 2 tot 4 sessies een merkbare verandering zien, maar het is belangrijk om de blootstelling geleidelijk op te bouwen om schade aan de huid te voorkomen.
Welke zonnebanken gebruiken zonnestudio’s?
De zonnebanken in zonnestudio’s kunnen variëren per locatie. Populaire zonnestudio’s hebben vaak een mix van verticale en horizontale zonnebanken, waaronder topmerken zoals Ergoline en KBL. Het is een goed idee om contact op te nemen met lokale studio’s voor specifieke informatie over hun apparatuur.
Uv-straling en vitamine D
Zowel UV-A als UV-B straling zijn betrokken bij het bruiningsproces. De meeste zonnebanken zijn echter vooral gericht op UV-A stralen, omdat deze snel voor een bruine teint zorgen. Dit betekent dat de productie van vitamine D, wat vooral door UV-B stralen wordt gestimuleerd, minder sterk is dan bij natuurlijk zonlicht. Als je zonnebankgebruik vooral gericht is op vitamine D, kun je overwegen supplementen te nemen of korte tijd buiten in de zon te zijn.
De UV-straling van zonnebanken verschilt ook in intensiteit van die van de zon. De straling kan sterker zijn, waardoor je sneller resultaat ziet, maar dit brengt ook risico’s met zich mee, zoals huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker.
Huidverzorging
Het is belangrijk om de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken wanneer je onder de zonnebank gaat. Je wilt je huid immers wel zo goed mogelijk blijven verzorgen. Speciaal daarvoor zijn zonnebankcrèmes ontwikkeld, die het bruiningsproces ondersteunen en de huid hydrateren. Dit helpt om uitdroging en huidirritatie te voorkomen. Deze crèmes bevatten ingrediënten die je bruine teint langer behouden en kunnen het bruiningsproces zelfs versnellen.
Zonnebrandcrème daarentegen wordt afgeraden onder de zonnebank. Zonnebrandcrème is bedoeld om UV-stralen te blokkeren, terwijl je bij een zonnebank juist wilt profiteren van die stralen om te bruinen. Door zonnebrandcrème te gebruiken, verminder je de effectiviteit van de zonnebank en kun je een onregelmatig resultaat krijgen.
Veilig zonnebankgebruik
We horen alle horrorverhalen natuurlijk voorkomen en iedereen schreeuwt dat de zonnebank zo slecht voor je is. Maar hoe zit dat nou echt? Het is zo dat niet elk huidtype op dezelfde manier reageert op UV-stralen. Mensen met een lichte huid (huidtype I en II) lopen een groter risico op verbranding en huidbeschadiging. Voor hen is het belangrijk om voorzichtig en kort onder de zonnebank te gaan. Mensen met een donkerdere huid (huidtype III en IV) kunnen vaak langer onder de zonnebank, maar moeten uiteraard ook opletten om de huid niet te beschadigen.
Hoe vaak en hoe lang je onder de zonnebank gaat, hangt af van je huidtype en de sterkte van de zonnebank. Voor beginners wordt vaak aangeraden om niet meer dan 10 minuten per sessie te gaan en tussen de sessies minimaal 48 uur rust te nemen. Gevorderde gebruikers kunnen dit geleidelijk opbouwen, maar het blijft belangrijk om overmatige blootstelling te vermijden.
Bekijk de beste bronzers
Risico’s en alternatieven
Net als de zon, brengen zonnebanken risico’s met zich mee. Huidkanker, vroegtijdige huidveroudering en pigmentvlekken zijn enkele van de mogelijke gevolgen van overmatige blootstelling aan UV-stralen. Het is essentieel om je aan de aanbevolen sessieduur en -frequentie te houden om deze risico’s te minimaliseren.
Als je liever de risico’s van UV-straling vermijdt, zijn er alternatieven zoals zelfbruiners en spraytans. Zelfbruiners geven je een gebruinde huid zonder UV-stralen. Deze producten bevatten dihydroxyaceton (DHA), wat reageert met de aminozuren in de bovenste laag van je huid en een bruin kleurtje creëert. Spraytans zijn een andere populaire optie en bieden een snelle, egale bruining zonder UV-schade.
Zonnebank kopen of niet?
Twijfel je tussen een zonnebank kopen of naar een zonnestudio gaan? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Een zonnestudio biedt toegang tot professionele apparatuur en verschillende soorten zonnebanken, zonder dat je zelf een grote investering hoeft te doen. Bovendien is de apparatuur in een studio vaak beter onderhouden en kun je kiezen uit apparaten met verschillende sterktes.
Een eigen zonnebank kopen kan op de lange termijn kosten besparen als je vaak naar de zonnebank gaat. Je hebt dan het gemak om op elk moment van de dag te bruinen, maar het onderhoud van de apparatuur komt wel voor je eigen rekening. Daarnaast is de aanschafprijs van een goede zonnebank vrij hoog.
Top 3 zonnebanken te koop:
- Ergoline Prestige 1400: Bekend om luxe functies en sterke prestaties.
- KBL Megasun 5600: Ideaal voor thuisgebruik met een comfortabele ligpositie en goede ventilatie.
- Sun Angel Duo 600: Biedt een unieke huidanalyse om de UV-straling aan je huidtype aan te passen.
Conclusie
Bruin verantwoord en vergeet niet: je huid is je grootste orgaan, dus zorg goed voor haar!
Lees andere blogs
Zonnebank & tatoeages: hoe houd je je inkt mooi?
Heb je ooit stilgestaan bij wat UV-stralen kunnen doen met je tatoeage? Veel mensen weten niet da...
Verder lezen